ppsc past papers mcqs solved 2019

0

#Constitutions (1956 1962 1973

#Constitution_1956

=================

ppsc past papers mcqs solved

1. Constitution of 1956 was passed from National Assembly on

A. 29th January, 1956

B. 29 February, 1956

C. 29 April, 1956

Answer= B

2. In formation of 1st Constitution ______ played very important role

A. Skandar Mirza

B. Muhammad Ali Bogra

C. Ch. Muhammad Ali

Answer=C

3. Constitution of 1956 was enforced on

A. 23rd Feb, 1956

B. 14th Aug, 1956

C. 23rd March, 1956

Answer=C

4. The Constitution of 1956 was framed by the Constituent Assembly in the name of

A. Peoples

B. President

C. Prime Minister

Answer=A

5. The Constitution of 1956 was to assented to by the

A. President

B. Governor General

C. Both (a) and (b)

Answer=B

6. Constitution of Pakistan, 1956 declared Pakistan as

A. Islamic Republic of Pakistan

B. Republic of Pakistan

C. None of the above

Answer=A

7. Definition of the State was provided in Article ______, of the Constitution of 1956

A. 2

B. 3

C. 5

Answer=B

8. Part ______ of the Constitution of 1956 was granting fundamental rights

A. One

B. Two

C. Three

Answer=B

9. According to the Constitution of, 1956 there shall be _____ form of government in country

A. Parliamentary

B. Presidential

C. None of the above

Answer=A

10. According to the Constitution of 1956 ______ was the Head of State

A. President

B. Prime Minister

C. Governor General

Answer=A

11. Minimum age to become President was held _____, year in 1956 Constitution

A. 35

B. 40

C. 45

Answer=B

12. According to the Constitution of 1956 there shall be _____ legislature in country

A. Bi cameral

B. Uni Cameral

C. Tri Cameral

Answer=B

13. According to the Constitution of 1956 ______ was the highest Court of country

A. Supreme Court

B. Federal Court

C. High Court

Answer=B

14. According to the Constitution of 1956 _____ were declared as National Languages

A. Urdu and English

B. Urdu and Hindi

C. Urdu and Bengali

Answer=C

15. 1956 Constitution provided ______ form of government for the country

A. Unitary

B. Federal

C. Both (a) and (b)

Answer=B

16. The Constitution of 1956 was consisting ______ Articles, and ______, parts

A. 240 Articles 10 parts

B. 280 Articles 7 parts

C. 234 Articles 13 parts

Answer=C

17. Constitution of 1956 _____ part was dealing with Fundament Rights

A. Part one

B. Part two

C. Part three

Answer=B

18. Constitution of 1956 prevails for _________,

A. 2 years

B. 2

C. 3 years

Answer=B

19. The Constitution of 1956 was abrogated on

A. October, 1958

B. June, 1956

C. July, 1956

Answer=A

20. The Constitution of 1956 was enacted by the assembly in the name of

A. In the name of Islam

B. In the name of Pakistan

C. In the name of peoples

Answer=C

21. Strength of Membership of National Assembly According 1956 Constitution was

A. 340

B. 310

C. 240

Answer=B

22. Constitution of 1956 provided _____ form of election

A. Direct

B. Indirect

C. None of the above

Answer=A

23. Constitution of 1956 provided _____ citizenship of the citizens of the country

A. Single

B. Double

C. Both (a) and (b)

Answer=A

24. According 1956 Constitution powers and authorities were

A. In the hand of Center

B. In the hands of Provinces

C. Divided between (a) and (b)

Answer=C

25. The Constitution of 1956 suggested _____ kind of government for the country

A. Parliamentary From

B. Presidential Form

C. Dictatorship

Answer=A

======================END=============

public service commission

#CONSTITUTION_1962

————————————-

1. Constitution, of 1962 was made on

A. 23rd March 1962

B. 28 February 1962

C. 14 August 1962

Answer=B

2. Constitution of 1962 was consisting

A. 250 Articles, and 10 parts

B. 260 Articles, and 9 parts

C. 234 Articles, and 12 parts

Answer=A

3. Constitution of 1962, provided ______ form of government

A. Parliamentary

B. Presidential

C. None of the above

Answer=B

4. Constitution of 1962, provided ______ election for President

A. Direct

B. Indirect

C. Both (a) and (b)

Answer=B

5. According to Constitution of 1962, age limit to cast vote was________

A. 21 years

B. 20 years

C. 18 years

Answer=A

6. According to the Constitution of 1962, President was elected through

A. Parliament

B. Provincial assemblies

C. Electoral College

Answer=C

7. According to the Constitution of 1962, the minimum age limit for President-ship was

A. 35 years

B. 40 years

C. 45 years

Answer=A

8. Article _______  of the Constitution of 1962, empowered President with the power of dissolution of National Assembly

A. 13

B. 23

C. 33

Answer=B

9. Under Article 13 of the Constitution of 1962 _____ can be impeached

A. President

B. Prime-Minister

C. Speaker

Answer=A

10. The Constitution of 1962, held ______ religion for Speaker of National Assembly

A. Islam

B. Non-believer

C. No restriction upon

Answer=C

11. The Constitution of 1962, provided Federation consisting center and ______ provinces

A. 2

B. 3

C. 1

Answer=A

12. The total strength of Members of National Assembly according to the Constitution of 1962, was

A. 156 members

B. 218 members

C. 318 members

Answer=B

Also Check :

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here